Dar niekur nematyti papuošalai iš cemento. Pokalbis su menininke Gerda

Ne paslaptis, kad papuošalų būna įvairių. Bet turbūt dar niekam nėra tekę matyti papuošalų pagamintų iš cemento. Šiandien kalbiname “Celsiu 273” įkūrėją Gerdą, kuri yra vienintelė ir turbūt pirmoji Baltijos šalyse, kurianti papuošalus iš visai neįprastos ir daugeliu atveju kitur naudojamos statybinės medžiagos – cemento.

  • Papasakokite apie “Celsius 273”, kaip Jums kilo idėja imtis šios veiklos – kurti papuošalus iš cemento?

Niekada nebandžiau įprasminti minčių objekte. Tai įvyko organiškai, iš susižavėjimo meilės miestui. Kiekvienas turime kažkokį santykį su aplinka, žmonėmis ir visu tuo, kas mus supa. Veikiausiai CELSIUS 273 idėja formavosi manyje jau ilgą laiką, tik neradau tinkamos ekspresijos jai išreikšti. Pastebiu, kad žmonės vis labiau stengiasi pabėgti iš miestų triukšmo, žmonių ir pasislėpti gamtoje. Nežinau kodėl, bet man visada tai kėlė nuostabą – juk miestas toks spalvotas savo jausmais, emocijomis. Čia gali jaustis lyg negyvenamoje saloje, o vos pasukęs už kampo pasinerti į neaprėpiamą triukšmą, pajusti tuštumą ar visišką pilnatvę. Kontrastai esantys čia, kur pinasi įvairiausi gyvenimai, istorijos, pastatai, laikmečiai, kvapai ir skoniai – mane įkvepia ieškoti ir atrasti. Galbūt tai ir pastūmėjo sukurti kažką, kas būtų tarytum odė civilizacijai, odė miestui.

Ką reiškia pavadinimas “Celsius 273”?

“Kalbant apie papuošalų liniją CELSIUS 273, labai svarbu suprasti pavadinimo reikšmę” – pasakojo Gerda. CELSIUS 273 – tai temperatūra, įprasminanti atšiauriausią klimatą visatoje. -273 C – riba, kurią pasiekus, išnyksta bet kokia gyvybės forma. Tyla ir amžinybė. Be vandens, be menkiausios egzistencijos užuomazgos. Sterili būsena, neturinti laiko, minčių, tačiau kruopščiai sauganti savyje slapčiausias visatos paslaptis ir įkvepianti kurti miestų utopijas. Įkvepianti kurti save. Cementas taip pat neturi gyvybės, neturi tol, kol jos nesuteikia žmogus. Betoninių konstrukcijų pastatas yra lyg vaiduoklis, jei tarp jo sienų nevyksta gyvenimas. Mano papuošalams taip pat reikalingas žmogus, kad cementas atgytų. Per laiką, nešiojamas ant odos, jis po truputį net ima blizgėti. Tarsi stebuklas – aksesuaras atgimsta, sušyla ir įgauna prasmę, istoriją, kuria gyvena individas. Tai inspiracija kurti gyvenimus ir akimirkas, kad mumyse amžiams liktų dalelė architektūrinės miestų istorijos.

  • Kas yra svarbu „Celsius 273 “? Kam skiriate daugiausiai dėmesio kurdami papuošalus?

CELSIUS 273 – tai dalis to, kuo gyvename kasdien kiekvienas iš mūsų – vaizdai, mintys, žmonės, akimirkos ir svajonės. Tai odė miestui: kontrastingam, įnoringam, didingam ir globojančiam. Tokiam, kurį kiekvienas pažįstame, kurį kuriame. CELSIUS 273 koncepcijai svarbu viskas, kas vyksta aplink – viskas, kuo kvėpuoja miestai ir jų gyventojai. Aš bandžiau pažvelgti į tai, kas mus supa per kitokią prizmę – kūrybinius objektus, jausmus ir sukurti nedidelę miesto utopiją, kuri neribotų, neįspraustų į rėmus ir paliktų vietos vaizduotei. Ar man pavyko, vis dar nežinau, nes mintyse verda naujos idėjos, kurios turbūt niekada neleis pasakyti, kad CELSIUS 273 yra išbaigtas miesto epilogas, tam tikra sintezė to, kas yra miestas. Tai gyvas organizmas, kintantis kiekvieną sekundę ir kiekvienam kitoks. Galbūt todėl stengiuosi kuo daugiau vietos papuošaluose palikti vaizduotei, kad žmogus, įsigijęs papuošalą, savo istorija, savo patirtimi, tarytum užbaigtų kūrybinį procesą, įprasmintų CELSIUS 273 kūrybą ir paskleistų jį mieste. Išties, tos mažytės detalės, miestuose yra pačios prasmingiausios.

  • Kokiems žmonėms yra skirti Jūsų papuošalai?

Žmogui, kuris ieško – savęs, aplinkos, įkvėpimo. Tam, kuris mąsto ir vertina, neužsimerkia prieš save, nepasiduoda stereotipams, žmogui, kuris nebijo išsiskirti minioje. Vertinančiam paprastumą, kokybę ir idėjas. Ne paslaptis, kad CELSIUS 273 papuošalai yra drąsūs, tačiau manau, kad cementas – ateities medžiaga, kuri vis dar nepakankamai vertinama. Tai tam tikra futurizmo apraiška, skirta pažinti, pajausti ir įkvėpti.

  • Kas kūryboje jus įkvėpia labiausiai bei suteikia daugiausiai laimės?

Mane žavi inspiracijos, kurios įkvepia kurti. Tai procesas, vykstantis galvoje. Kartais tai žmogus, frazė, vaizdas, knyga ar kelionė. Kartais, tai viena iš tūkstančio kasdieninių detalių, pasipainiojanti tinkamu metu, tinkamoje vietoje. Įkvėpimai ir mintys mane gyvenime žavi labiausiai. Tada, kai atsiranda polėkis, tolesnis kūrybinis procesas vyksta tarytum savaime. Dėliojasi formos, eskizai ir gimsta papuošalai. Galiausiai, papuošalas yra tik daiktas, tačiau žmonės, kurie mano kūrybą renkasi, man reiškia labai daug. Juk jie yra tie, kurie neša žinutę pasauliui apie CELSIUS 273. Gal todėl, kaskart labai smagu išgirsti, kas jie, kuo gyvena ir apie ką svajoja. Tai dar viena inspiracija mano papuošalams. Kūrybos sąvoka, jau yra laimė. Laimė yra kurti tai, ką nori. Laimė yra, kai žmonėms, kūryba patinka. Tad viskas, lig mažiausių detalių mano gyvenime teikia man laimę. Juk laimė nėra vien tik džiaugsmas – tai įvairialypis jausmas, slepiantis savyje spalvas, suteikiančias gyvumo. Kartais jos tamsios, kartais ryškios ar blankiai romantiškos, bet ištrynus bent vieną iš jų, mano laimė nebebūtų mano.

  • Kokie Jūsų ateities planai? Ar “Celsius 273” žada plėstis?

Negyvenu nei praeitimi, nei ateitimi, o visą dėmesį sutelkiu į dabartį. Šiuo metu stengiuosi susikoncentruoti į tai, kas vyksta aplink, kurti tai, ką jaučiu dabar, plėstis ten, kur noriu dabar, nes niekur kitur nėra tiek daug ateities kaip dabartyje.

  • 3 žodžiai, kurie geriausiai apibūdina ”Celsius 273”?

Miesto architektūra, telpanti delne.

  • Ko palinkėtumėte mūsų skaitytojams?

Nepaliaukite stebėti, kurti ir jausti. Stebėkite, kad pažintumėt pasaulį, kurkite, kad gyventumėte savo pasaulyje, kuriame jums gera ir jauskite, nes tik jausmai įprasmina visa, dėl ko mes gyvename.

Ačiū už pokalbį.

Interviu: https://citymag.lt/2017/06/04/pokalbiai-celsius-273-ikureja-gerda/?fbclid=IwAR0TDY-MWE6X3C1hkqfcFn8DTTZXOwYJTr-YAqHqc_MOvTONWt2yX3sje6s